Koopkracht Nederland

De koopkracht in Nederland is gestegen in 2017, vergeleken met 2016. koopkracht is: hoeveel je van iets kunt kopen in een land voor één dollar. 

Koopkracht Noord-Korea

Over de koopkracht in Noord-Korea zijn helaas geen gegevens beschikbaar. 


Sociale ongelijkheid Nederland

In Nederland is er eigenlijk niet heel veel sociale ongelijkheid. Dat komt vooral omdat er voor iedereen werk is. Maar wel is het zo dat 10% in de hoogste inkomensverdeling wel 61% van het vermogen bezit, terwijl 60% in de onderste vermogensverdeling slechts 1% vermogen bezit. Het Gini-coëfficiënt is dus in Nederland niet hoog. Het heeft zelfs een van de laagste Gini-coëfficiënt van de wereld.

Nederland is zoals je hiernaast in de grafiek ziet “het meest geglobaliseerde land.” Bij globalisering worden landen steeds meer met elkaar verbonden door handel.

Sociale ongelijkheid Noord-Korea

Noord-Korea is een periferie. Heel veel mensen zijn heel arm. Er is veel sociale ongelijkheid . Er zijn hele rijke mensen hier. Maar ik ben heel arm. Mijn ouders werken in de informele sector. Dat betekend dat ze een illegaal beroep hebben. Mijn ouders zijn dus strafbaar. Ik werk zelf ook, ik verkoop pinda’s aan mensen op straat. Mijn broer werkt wel in de formele sector. Hij werkt heel ver weg, helemaal aan de andere kant van Noord-Korea. Hij werkt daar als boerenknecht. Hij werkt dus in de primaire sector.